Presentidéer - Minapresenter.se
Mina presenter Mina presenter Hitta present Forum Kontakt
Underhållning
Mina Presenter
 

Kategorier:


Kläder Skönhetsartiklar Pynt Gadgets Inredning Upplevelser

 

 

Aalto vas


Det hör till undantagen att det inte är minst en Aalto vas på presentbordet när brudparet packar upp sina paket. Vasens asymmetriska form, och dess självklara elegans har gjort den till en säker hit när man ska ge bort en present. Originell, enkel, estetisk och sofistikerad är andra ord som ofta används om en Aalto vas. De flesta blommor passar i en Aalto vas, som också är känd som Savoy Vasen. Världen över är vasen känd för sin vackra, organiska form i antingen färgat eller klart glas. Den är om något en ikon för finsk design, skapad av arkitekten Alvar Aalto och hans fru Aino Marsio.

 Alla färger och former

Aalto vas

Du kan få en Aalto vas i alla möjliga färger och former och vasens popularitet fortsätter bara att öka. Vaserna produceras fortfarande av glasverket Iittala i Finland. Många har påpekat att en Aalto vas väcker minnen om det finska landskapets myriader av sjöar, och det är i det sammanhangen vi avslöjar att ”Aalto” betyder ”vågor” på finska, så mannen har genom sitt namn gett vasens namn en djupare innebörd.

Inspiration från samedräkt

Det kan låta konstigt, men inspirationen till Aalto vasen sägs komma från den traditionella same-dräkten Eskimåkvinnans skinnbyxa, men det beror bland annat på satt tyget smög sig runt dessa arktiska kvinnor på ett helt speciellt sätt. Ursprungligen blev Aalto Vasen skapad till en designtävling för Karhula-littala glasverk 1936. Och vi behöver knappast säga att vasen givetvis vann tävlingen.

Upphovsmannen, Alvar Aalto, är inte bara känd för denna Aalto vas, men för ett brett spektra av arkitektur och möbeldesign. Hans modernistiska och funktionella idéer har spridit sig över Europa - inte minst i Skandinavien, och han anses idag vara en av de viktigaste moderna arkitekterna från Norden. Lampor, stolar, pallar, glas och byggnader präglas av hans fantastiska talang för form och funktion.

 

 

Inredning:

 

Regler/info:

 

Se också:

Aalto Homepage