Presentidéer - Minapresenter.se
Mina presenter Mina presenter Hitta present Forum Kontakt
Underhållning
Mina Presenter
 

Kategorier:


Kläder Skönhetsartiklar Pynt Gadgets Inredning Upplevelser

 

 

Modekläder

Man kan jämföra modekläder med vädret: Alla har en åsikt om det – även dem som säger att de inte bryr sig. Genom tiderna har det gjort många försöka att definiera modets mekanismer, dock har det aldrig riktigt lyckats. Men liksom meteorologerna har blivit bättre och mer precisa i sina förutsägelser, så har diverse designers, trendsättare och modejournalister också blivit bättre på att förutsäga vilken som blir nästa nya tendens inom modekläder. Även en treårig flicka vet att modekläder skiftar från år till år. Ibland ska klänningarna vara långa, andra gånger korta, snäva, vida, blommiga, svarta, glansiga, tuffa osv. Även om modet alltid har ändrat sig (stenåldersmannen hade inte samma kläder som järnåldersmannen), finns det en klar tendens till att variationen föregår i ett allt högre tempo.

 Så uppstår ett modefenomen

Modekläder

Ett modefenomen eller en trend uppstår typiskt då en särskild stilart plötsligen boomar, p.g.a. olika former för påverkan. Det kan vara reklam, designers, journalister, hippa personligheter, konstnärer eller udda människor som trotsar de rådande normerna och reglerna för vad som är det rätta inom modekläder, ofta som en respons på den föregående modetrenden. Idag försöker modehusen och klädföretagen att gissa sig till nästa säsongs efterfrågan genom att studera grupper av människor som räknas som trendsättare (och därmed blir det).

Kläder efter personlighet

Det är inte ovanligt att jämföra olika klädmoden med olika klädstilar för att finna kontraster. Att ha en klädstil innebär att man väljer sina kläder efter sin personlighet, vilket gör att man är i mindre grad är beroende av det rådande klädmodet. Man ändrar sin klädstil, men det går ofta långsammare än ändringarna inom klädmodet. Det finns tre bastioner för modekläder i Europa: London, Paris och Milano. Här håller de stora, kända modehusen till, och det är också här vi finner de ledande modemagasinen, de största modeshowerna och de ledande butikerna. De senaste åren har dock fler nya, viktiga städer profilerat sig inom modekläder, t.ex. har Stockholm haft stor succé med att profilera sig med årliga shows, som har fått stor uppmärksamhet.

 

 

 

Kläder:

 

Regler/info: